пʼятницю, 22 січня 2010 р.

Західні українці

Хто такі західні українці?
Знаю українців, які живуть на заході України. Знаю про українців - громадян Західної-Української Народної Республіки. Знаю українців, які живуть на західній півкулі планети Земля. До слова, ніколи не чув про західних росіян, чи східних китайців. Мабуть уся справа у прогнозі погоди: на Західній Україні - дощі, але на заході Франції - сонячно.

Руїна розбрату в нас самих, але й храм єдності - взаємності розуміння, також - в нас. Шануймося.

Вадим Ак-Мурза, північний українець
Розділяй... зі сторони сонця - істинні, супроти - зайди... і владарюй.


С. Далі. Атавізм сутінків, 1934 /art-on-web.ru

3 коментарі:

  1. Жили колись в Україні козаки. Потім стали вони козаками реєстровими і козаками низовими. Затим з'явилася Лівобережна та Правобережна Україна. З'явилися гетьмани Лівобережної України та Правобережної України. Звідси - лівобережні та правобережні українці, замість українців лівобережжя та українців правобережжя. Розділяй і владарюй. Одне слово – руїна розбрату в нас самих, але й храм єдності, також – в нас.

    ВідповістиВидалити
  2. Взагалі вважаю, що цей термін має штучне походження і є калькою із російської "западенцы". І ніби показує окремішність українців із Західної України від інших. Як завжди, так і тепер вороги користуються правилом "Розділяй і владарюй", щоби протиставити одних українців іншим. Якщо вже вживати терміни, щоб розрізнити українців за територією, правильніше було б називати за назвами історичних земель: галичани, волиняни, поліщуки, подоляни, наддніпрянці, слобожанці і т. д.

    ВідповістиВидалити
  3. із місяць назад гуглив "північні українці", тоді нас було семеро та ще "південні українці" аж 26-ть = 33 богатирі) натомість, "західні українці" та "східні українці" - мільйони!!!

    ВідповістиВидалити